Avrupa’nın ilk mega plant’ini kurmaya hazırlanan Denizatı Petrokimya, ihracatta hedef büyüttü.
Avrupa’nın ilk mega plant’ini kurmaya hazırlanan Denizatı Petrokimya, ihracatta hedef büyüttü. 2012 yılında İhracatta yüzde 74.58’lik bir büyüme kaydettiklerini aktaran Denizatı Petrokimya Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Akmil, cirolarının yüzde 40’ını ihracattan elde ettiklerini belirtti. Toplam 140 milyon dolara mal olacak mega plant yatırımlarıyla Türkiye madeni yağ ihtiyacının yüzde 50 fazlasını üreteceklerini ifade eden Akmil, bunun yanı sıra ihracat rakamlarını yüzde 50’lere çıkaracaklarını söyledi. 2012 itibarıyla başta Türk cumhuriyetleri, Balkanlar, Afrika, Fiji Adaları, Avustralya ve Panama olmak üzere 65 farklı ülkeye 70 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini dile getiren Akmil, 2013 yıl sonu hedeflerinin ise 75 farklı ülkeye 90 milyon dolar ihracat yapmak olduğunu belirtti. kobiden.com` un haberine göre; beş yıl içinde bu sayıyı 100’ün üzerine çıkararak İSO ilk 500 listesinde ilk 100 arasında yer almak istediklerini ifade eden Akmil, Denizatı Petrokimya’nın İSO ilk 500’de 309’uncu, Denizyıldızı Petrokimya’nın ise 318’ci sırada yer aldığını bildirdi. Akmil, Fortune Türkiye sıralamasında da 301’inci sırada yer aldıklarını kaydetti.
Avrupa’da ilk dünyada ise beşinci olacak mega plant yatırımı için kolları sıvadıklarını söyleyen Şafak Akmil, tesisi son teknoloji kullanarak Kocaeli-Gebze İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde(GEBKİM) kurma çalışmalarına başladıklarını bildirdi. ABD’de faaliyet gösteren dört mega plant tesisinin yıllık 500 bin ton kapasiteye sahip olduğunu aktaran Akmil, kendi tesislerinin ise yılda 600 bin ton üretim kapasitesiyle mega plantler arasında ambalajlı üretim yapanların en büyüğü olacağını savundu. Akmil, “Denizatı Petrokimya yeni yaptığı akıllı tesisle amiral gemisini 2015 yılında yola çıkaracak” dedi.
Aynı anda 20 değişik hatta dolum yapılacak
Inline gres teknolojisi ile üretim yapacaklarını ve tesislerinin dünyada bu teknolojiye sahip ikinci tesis olma özelliğini taşıyacağını iddia eden Akmil, otomatik valfli Matriks manifolt sistemi sayesinde 300’den fazla değişik ürün imal edebileceklerini söyledi. Plastik şişe ve kapak üretiminin aynı tesis içinde üretileceğini ve silo konveyör sistemi sayesinde otomatik olarak dolum hattına aktarılacağını belirten Akmil, aynı anda 20 değişik hatta otomatik dolum yapılacağını ifade etti. Fabrikalarının toplam 138 adet tankla 40 bin ton stoklama kapasitesine sahip olacağını anlatan Şafak Akmil, “62 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan tesis, 100 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Tesise daha sonra iki adet 100 bin tonluk SMB, iki adet 100 bin tonluk ILB reaktör ve iki adet VI reaktörü entegre edeceğiz” diye konuştu. Akmil, Enerji, işçilik ve zaman tasarrufu sağlayacak tesislerinin mevcut üretim maliyetlerini minimum yüzde 10-15 arasında azaltacağını sözlerine ekledi.